Dün yaptıptığımız 2021 ambalaj fuarı gezisindeki izlenimlerimizi ve yorumlarımızı paylaşmak isterim. Dolum makinası ve paketleme makinesi sektöründe fiyatların artık dolar veya euro ile verildiğini ve türk malı olan makinelerin bile euro dolar cinsinden fiyatlandığını görmekteyiz. Fiyat almak istediğiniz firmalar bile bizlere fiyat konusunda neyin ne olacağını bilemediklerini ve doların çıkması ile bir çok şeyin her gün değiştiğini ve zorlaştığını anlatmaktadırlar.

Dolum makineleri, etiketleme cihazları, kapak kapatma veya buna benzer indüksyon folyo cihazları gibi makinelerin aslında uygun olanlarını bile malesef dolar cinsinde bizlere fiyatlarını söylemelere fuar sonunda çok alıştık. Fuatin kalabalık görüntüsünün ardında fiyat belirsizlikleri ve fuat katılımcılarınında kafasını karıştırmış. Satılan makinelerde satan firmamı yoksa alan firmamı kazanıyor onu anlamak güç hale gelmiş. Uygun fiyatlı makinelere talepler artarken büyük makinelere olan talebin azalması fiyatın nekadarda etkin olduğunu ve yatırım yapacak firmaların gelecekteki dolumlarında veya paketleme işlerinde yatırımı biraz beklettiğini ve katılımcıların genellikle yabancı uyruklu olmalarıda gözümüzden kaçmadı. Peron peron ezerken fuar içerisindeki tanıtım yapan elemanların arapça konuşmaları firmalarımızın arap ülkelerinde nekadarda başarılı olduklarının bir göstergesi olabilir. Arap ülkeleri ülkemize gelip bu tür makineleri rahatlıkla alabilmektedir.

Türk yatırımcılar malesefki daha küçük ölçekli makineleri tercih etmektedir. Fuardaki bir diğer hususda yiyecek ve içecek sektöründeki paketleme ihtiyacının oldukça yüksek olması. Hem paketleme alanında hemde dolum veya toz dolum gibi ihtiyaçların oldukça yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Ülkemizdeki bu döviz kurundaki artışların ambalaj ve paketleme sektöründeki etkisi azımsanmayacak kadar malsefki çok. dolum makinelerindeki üterimdeki ihtiyaçların malesefki büyük bir çoğunluğu yurtdışına bağımlı.

Ülkemizde yapılan bir çok sıvı dolum makinası mevcut. Bu makineleri insan görünce guru duymakta ve insan içerisine umut doğmakta. Bunların desteklenmeside biz yurtdaşlara düşmektedir. Malesefki Dışa bağımlığı en aza düşürmenin yolu bundan geçmekte.

Malesefki bizler üretici olarak elimizden gelen fedakarlıkları göstermekteyiz. Tabiki hepimiz aynı koşullarda iş yapıyoruz. Müşterilerimizin üretimini azaltması veya paketlemerinde kısıtlamalara gitmesi üretim yapan firmalarıda yeni makine alımlarını ertelemesine veya vazeçmesine neden olmakta.

Fuar içerisinde küçük ölçekli paketleme veya dolum makineleri özellikle masa üstü ölçekte yok denecek kadar az olması olan firmalarında aslında küçük ölçekli kalamadıkları göze çarpmaktadır. Küçük ölöekli makinelerin piyasaya etkisi insan gücüne bağlıdır. En kötü ihtimalle tereyağ yoksa margarın alması gereken firma margarınıde bulamassa ozaman üretimi yapamayacaktır. Küçük ölçekli firmaların artması ve piyasada alternatif olması çok önemlidir. Özellikle artması ve rekabet oranınında artması ile birlikte fiyatlarında bir orana oturmasına sebep olmaktadır.

Döviz kurunun her gün artması bizleri ve üreticiyi malesef fiyatta istikrarsız hale getirmekte. fiyatlarımızdaki istikrarsızlığın sonucuda bizleri geri götürmektedir.